Nagrade za zivotno djelo

Nagrade Davorin 2007. za životno djelo


Direkcija nagrade Davorin na press konferenciji 20. marta u Sarajevu objavila je dobitnike nagrade Davorin za životno djelo.

ESAD ARNAUTALIC 

Roden 28. 02. 1939. u Sarajevu. 

Pocetkom 60-ih pocinje raditi u Radio Sarajevu, kao muzicki urednik i producent i postaje jedan od kljucnih muzickih strucnjaka koji su svojim zahtjevima da se lokalni mladi autori pocnu baviti autenticnim autorskim stvaralaštvom, umjesto tadašnjeg uobicajenog kopiranja i prepjeva svjetskih pop hitova, širom otvorili vrata prvoj generaciji buduce sarajevske pop škole, medu kojima su Indexi postali pioniri i njeni rodonacelnici.

Esad Arnautalic je utemeljio festival zabavne muzike Vaš šlager sezone i prvi je izveden u Sarajevu, 6. aprila 1967. godine (30-godišnja obljetnica festivala), da bi Šlager vec za nekoliko godina stao uz bok s ostalim velikim festivalima u zemlji, afirmirajuci prvenstveno originalne BH autore i izvodace. Kao prvi covjek ovog festivala Esad Arnautalic je ostao sve do 90-ih.

Prvi i, moguce je, najvažniji doprinos Esada Arnautalica razvoju bh. muzicke scene jest formiranje Muzicke produkcije Radio Sarajeva 1962. godine, koja je postala temelj autenticne domace muzicke produkcije. Sredinom 80-ih, kao jedan od njenih bisera, Esad Arnautalic realizira vlastite originalne projekte "Muzika raspoloženja", orkestarske obrade klasike i klasika popularne muzike.

Posebnu vrijednost Esada Arnautalica kao kompozitora, osim brojnih popularnih šlagera, cini muzika za djecu, a iz tog opusa dovoljno je navesti samo jednu pjesmu – "Djeca su vojska najjaca", temu koja je doživjela brojne izvedbe i prihvacena kao svojevrsna himna muzickog stvaralaštva za djecu.

Napokon, Esad Arnautalic je autor znacajnih muzickih djela za pozorište, film i televizijske serije, medu kojima su najpoznatije teme za igrane filmove "Miris dunja", "Ovo malo duše", "Azra" i "Savršeni krug".

Esad Arnautalic danas živi u Sarajevu, komponira, aranžira i vodi vlastiti tonski studio na Dobrinji.

 

ARSEN DEDIC

Roden 30. 07. 1938. u Šibeniku.

Zacetak vlastitog i osebujnog kantautorskog izraza Arsena Dedica datira iz sredine 60-ih i s prvim naslovima koji ce postati klasici: "Kuca pored mora" i "Moderato cantabile".

Prve pjesme na singlu Arsen je objavio 1962. godine (45-godišnjica prvog izdanja ovog autora).

Poput slicnih svjetskih velikana, kao što su Bob Dylan ili Leonrad Cohen, u umjetnickom bicu Arsena Dedica stalno se smjenjuju i kantuator i pjesnik nepresušne inspiracije. Ona je ucinila da Arsen Dedic bude autor s najviše objavljenih albuma u regiji – cak 36! Još opsežniji opus cini tzv. primjenjena muzika, muzika za pozorište, film i televiziju. Arsen Dedic je realizirao muziku za više od 110 pozorišnih predstava i više od 100 filmova i televizijskih serija. Uz to, objavio je 17 zbirki poezije.

Od ranih godina kantuatorskog djelovanja Arsen Dedic je vezan uz Sarajevo i bosanskohercegovacke autore i izvodace. S Esadom Arnautalicem zajednicki je realizirao dvije pobjednicke pjesme velikih festivala i istinske evergreene – prvu za Vaš šlager sezone 1969, "Sve bilo je muzika" i drugu sa Splitskog festivala 1970. "Kud plovi ovaj brod".

Medu brojnim saradnjama s ovdašnjim izvodacima (Zdravko Colic, Kemal Monteno, Bijelo dugme) posebno mjesto ima poetsko pismo koje je Arsen Dedic napisao prijateljima u ratnom Sarajevu "Ja se nadam", a dopisao ga Alija Hafizovic i uz Arsena kasnije otpjevao Kemal Monteno.

Posljednje pjesnicko djelo Arsena Dedica je poetska zbirka "Vlakom preko Bosne".

Medu brojnim nagradama Arsena Dedica spomenimo: Goranov vijenac, Jacques Brel i dvije Zlatne arene za filmsku muziku.

 

Posebna nagrada ce biti urucena Muzickoj produkciji RTV Sarajevo, za 45 godina djelovanja.

Muzicka produkcija Radio Sarajeva, kasnije RTV Sarajevo (danas Muzicka produkcija BHRT) sa svojim orkestrima koji su nastajali u raznim fazama (ansambl narodne muzike, plesni orkestar, big bend) osnovana je 1962. godine i postala je važan faktor originalnog domaceg muzickog stvaralaštva ne samo za potrebe radijskog i televizijskog programa, nego i u ukupnoj muzickoj produkciji u BiH.

U okviru Muzicke produkcije djelovali, uz instrumentaliste, odnosno orkestre, i generacije producenata, aranžera i kompozitora, medu kojima spominjemo one iz najranijih godina: Dejan Zagorac, Nikša Dabovic, Dragiša Savic, Zlatko Daniš i Esad Arnautalic

U studijskim prostorima Muzicke produkcije i/ili uz angažiranje njenih muzicara nastala su gotovo sva najznacajnija djela BH popularne muzike i na tom temelju domaca muzika je dobila autore i izvodace kao što su Indexi, Kemal Monteno, Ambasadori, Zdravko Colic i gotovo svi najznacajniji interpretatori izvorne filklorne muzike.

U poratnim godinama Muzicka produkcija je postala i izdavac, koji je vec objavio seriju antologijskih izdanja domace muzike, medu kojima se posebno istice antologija sevdaha, te zapoceta cjelovita antologija stvaralaštva grupe Indexi.
 

Nagradu "Bodo Kovacevic" za gitaristu dobit ce Sead Zele Lipovaca. 

Roden 1955. u Bihacu, Zele Lipovaca je 1977. godine (prije 30 godina) osnovao grupu Divlje jagode i vec u pocetku svoje muzicke karijere nametnuo se kao vrstan instrumentalist – gitarist.

Svoj osebujni stil na elektricnoj gitari potvrdivao je i autenticnim obradama klasicnih tema, pa i obradama etno motiva (sevdaha), no prvenstveno je u rock izrazu kroz ovo vrijeme dokazao da spada u red najboljih gitarista u regionu.

Zele Lipovaca nije samo izvodac. Kao kompozitor, aranžer i producent – suradujuci i s drugim izvodacima – Lipovaca je postao jedan od najvažnijih autora u domacoj popularnoj muzici.

 

 

 

Clanak procitan : 8408 puta
Clanak komentarisan : 0 puta
Google
Nagrada Indexi 2011 - 5 do 12
Gdje ce se odrzati dodjela priznanja Indexi
Nominacije za nagradu Indexi 2011
Nominacije za regionalnu nagradu Indexi 11
Pjevac je slavio zivot
Je li vrijeme za Ulicu/Trg Davorina Popovica u Sarajevu?
Navrsava se 10 godina od Davorinove smrti
Muzicka nagrada INDEXI 2011
Pocelo glasanje za Indexe 2011
Poceo prvi krug glasanja
Muzicka nagrada Indexi 2011
INDEXI 2011
DOBITNICI NAGRADA
OBJAVLJENE NOMINACIJE
KRAJ PRVOG KRUGA GLASANJA
Prvi krug glasanja u toku
INDEXI 2010 - START
INDEXI 2010
INDEXI I CASTROCARO
INDEXI 09 I UCESNICI O INDEXIMA
PROGLASENI DOBITNICI NAGRADE INDEXI 09
PREKO CETVRT MILIONA VASIH GLASOVA - HVALA VAM!
PRVA NAGRADA DAVORIN ZA ZELJKA BEBEKA
UTVRDJEN PROGRAM ZA DANE MUZIKE 03. - 06. juni
Terezi nagrada Indexi za zivotno djelo
R.M. Tocku nagrada Bodo Kovacevic
Najvise nominacija za Tonija, Merlina, Letu stuke i Edu Maajku
U srijedu objava nominacija
Pocasni Indexi Jadranki, Predinu i Bajagi
Dino Dvornik - regionalna muzicka ikona
Pregledaj cijelu arhivu
sva prava pridržana, © 2006, www.davorin.ba