Dino Dvornik - regionalna muzicka ikona

 

 

 

Direkcija regionalne muzicke nagrade Indexi objavljuje još jednog laureata u kategorijama posebnih priznanja o cijim dobitnicima odlucuje programsko vijece – nagrada regionalna muzicka ikona posthumno se dodjeljuje Dinu Dvorniku.

Titulu koja je prvi put dodijeljena prošle godine (i prvi trofej je ponijela Josipa Lisac), Dino Dvornik je, zapravo, nosio gotovo od pocetka svoje karijere. Nazvali su ga domacim pionirom funka, brzo je postao predvodnik ovog zanra, inspirator i njegova legenda. I nije samo njegova, nazalost, prerana smrt razlog da bude proglašen ikonom.

Miljenko Dino Dvornik rodjen je u Splitu, 20. 8. 1964.

Kako je njegov otac, Boris Dvornik, bio vec poznati filmski, televizijski i kazališni glumac, i Dino je kao djecak imao nekoliko angazmana na filmu, ali se vremenom ipak opredijelio za glazbu. Kada je imao 17 godina, sa bratom Deanom osnovao je grupu Kineski zid.  S tim bendom 1983. snima album koji je bio jedna od prvih funk ploca domace diskografije.

Njegov prvi veliki solo hit "Zašto praviš slona od mene" te pjesma sa Zagreb festa 88 "Tebi pripadam", s kojom je osvojio nagradu za najboljeg debitanta, otvorili su novo poglavlje na ovdašnjoj sceni.

Prvi album pod nazivom "Dino Dvornik", objavljen 1989. godine, predstavio je i nove buduce klasike ritma, medju kojima je prednjacio "Ti si mi u mislima".

Sljedevci album "Kreativni nered" imao je još jedan megahit "Jace manijace", a onda je sa Songkillersima 1994. snimio koncertni "Live In Muenchen" koji spada u red najboljih domacih zivih albuma. Sredinom 90-ih poceo je koketirati i s techno zvukom i najpoznatija pjesma iz tog razdoblja je "Ništa kontra Splita" (Splitski festival, 1995.).

Krajem 90-ih, kako cesto biva u karijeri vodecih, od kojih se uvijek trazi novo i posebno, Dino Dvornik je prolazio kroz kreativnu krizu.

Svejedno, i sa albuma iz tog razdoblja – Enfant Terrible (1997), Big Mamma (1999) i Svicky (2002) – ostat ce pjesme po kojima ce se Dvornik pamtiti: Afrika, Dan bezbrizan, Ritam moj...

Krajem 2007. Dino je poceo s intenzivnim pripremama za novi, povratnicki album. Vjerovao je da ce se s "Panodrinom kutijom" vratiti tamo gdje pripada – u vrh. Vjerovali su u to i štovatelji njegovog zvuka nakon što su culi prvi najavni singl "Hipnotiziran.

Nazalost, Dino nije dozivio potpunu potvrdu uspješnog povratka. Iznenada je umro u svom stanu u Zagrebu, 7. 9. 2008.


Dino je u svojoj karijeri osvojio tri diskografske nagrade Porin: 1996. godine za pjesmu "Afrika", 1997. za album "Enfant terrible" i 1998. godine za najbolji kompilacijski album "Vidi ove pisme".

Ove ce mu godine posthumno biti dodijeljen i Porin za zivotno djelo te nagrada IndexiDino Dvornik regionalna muzicka ikona.

 

 

Clanak procitan : 4793 puta
Clanak komentarisan : 0 puta
Google
Nagrada Indexi 2011 - 5 do 12
Gdje ce se odrzati dodjela priznanja Indexi
Nominacije za nagradu Indexi 2011
Nominacije za regionalnu nagradu Indexi 11
Pjevac je slavio zivot
Je li vrijeme za Ulicu/Trg Davorina Popovica u Sarajevu?
Navrsava se 10 godina od Davorinove smrti
Muzicka nagrada INDEXI 2011
Pocelo glasanje za Indexe 2011
Poceo prvi krug glasanja
Muzicka nagrada Indexi 2011
INDEXI 2011
DOBITNICI NAGRADA
OBJAVLJENE NOMINACIJE
KRAJ PRVOG KRUGA GLASANJA
Prvi krug glasanja u toku
INDEXI 2010 - START
INDEXI 2010
INDEXI I CASTROCARO
INDEXI 09 I UCESNICI O INDEXIMA
PROGLASENI DOBITNICI NAGRADE INDEXI 09
PREKO CETVRT MILIONA VASIH GLASOVA - HVALA VAM!
PRVA NAGRADA DAVORIN ZA ZELJKA BEBEKA
UTVRDJEN PROGRAM ZA DANE MUZIKE 03. - 06. juni
Terezi nagrada Indexi za zivotno djelo
R.M. Tocku nagrada Bodo Kovacevic
Najvise nominacija za Tonija, Merlina, Letu stuke i Edu Maajku
U srijedu objava nominacija
Pocasni Indexi Jadranki, Predinu i Bajagi
Dino Dvornik - regionalna muzicka ikona
Pregledaj cijelu arhivu
sva prava pridržana, © 2006, www.davorin.ba